Manaomia Fesoasoani Fesoasoani? amata

mai USA Today: O le au fai tulafono o Ohio ua fa'ate'aina le 'agavale' fa'alavelave fa'aipoipo fa'aipoipo ina ua mae'a fusuaga mo le tele o tausaga


Fa'asalalau ia Aperila 24, 2024
10: pm 28


By Haley BeMiller

O le au fai tulafono a Ohio na palota i le Aso Lulu e faʻasalaina le toso teine ​​i tulaga uma, ma faʻaiʻu ai se taua mo le tele o tausaga i luga o se tulafono e faitioina ai e le au faitio ma faʻaleagaina i latou na sao.

O le Senate o Ohio ua autasi tulafono lea e aveese ai se faiga e puipuia ai taitoalua mai moliaga faasaga i le faiaiga faamalosi, sei vagana ua faaaoga faamalosi e le tagata solitulafono pe nonofo le ulugalii i ni fale eseese. E aveese ai foi le tuusaunoaga a le toalua mo le maa tau feusuaiga ma isi solitulafono tau feusuaiga ma faataga taitoalua e molimau faasaga ia latou paaga i nei mataupu.

O lea ua agai atu nei le pili ia Gov. Mike DeWine, lea ua faamoemoe e sainia, e tusa ai ma lana fofoga fetalai.

“O teineiti uma lava e moemiti e uiga i le aso o lana faaipoipoga ma ia alofaina atoatoa ma faamamaluina e se tasi e matua malosi lava,” o le tala lea a se tasi o tamaitai i luma o le komiti a le Senate a o ia faamatalaina le sauaina a lona toalua muamua. "Ae ui i lea, o le faʻamalosia faaletino ma le mafaufau e faʻamalieina ai lona toʻalua e leʻi avea lava ma se vaega o lena miti, pe na manatu foi o se vaega o tautoga na faia i lena aso faapitoa."

E le ta'ua e le USA TODAY Network Ohio Bureau tagata ua afaina i sauaga tau feusuaiga e aunoa ma se latou maliega.

O le tuusaunoaina o le toso teine ​​faaipoipo e tele tausaga e aveese ai

O le tasi vaetolu o faigaaiga faamalosi e faia e le ua aafia i le taimi nei po o le toalua muamua, uo tama po o se uo teine, e tusa ai ma le Toso teine, Fa'aleagaina & Mataifale Fa'aleaganu'u. Toeitiiti atoa le 20% o fafine ma le 7.6% o alii na lipotia sauaga tau feusuaiga a se paaga vavalalata i le 2016-2017 Su'esu'ega o Sauaga Fa'afeusuaiga a le Atunu'u, le lipoti aupito lata mai o lo'o maua.

Peitai e lei mautinoa lava le pasia o le pili. Na finauina e le au fai tulafono le mataupu mo le tele o tausaga talu ona faʻasalaina e le setete le faʻasalaga faʻaipoipo i le 1980s, e tusa ai ma le Iloiloga Tulafono a le Setete o Cleveland. I le 1985, na finau ai le au lagolago o le tuusaunoaga e faapea o le a faia e tamaitai ni tuuaiga sese pe "faaaoga moliaga o le toso teine ​​e fai ma auupega i le teteʻa ma teteʻa," o le tala lea a le iloiloga.

O le tala na taʻua ai le 17th-century jurist Sir Matthew Hale i le tuuina atu o le okesene i le "le lagolagoina, extrajudicial" manatu e le mafai e tane ona toso teine ​​a latou ava.

"O nei eseesega e afua mai i aso na faʻamoemoeina ai fafine e usitai ia latou tane ma (na) faʻavae i luga o le manatu e iai le aia tatau a alii i le faʻafeusuaiga i tino o latou ava," o le tala lea a Alexandria Ruden, o se loia ma le Sosaiete Fesoasoani Faaletulafono a Cleveland.

O taumafaiga ua mavae e suia le tulafono na taofia i totonu o le setete, e oo lava i le lagolago a vaega lua. O le taimi lea, sa faipaaga sa avea muamua ma sui o le Democratic Rep. Jessica Miranda ma Rep. Brett Hillyer, R-Uhrichsville, e pasi atu i totonu o le Maota. Na o le pau lea o le faipule e tetee i ai o Rep. Bill Dean, R-Xenia, o le na fai mai e mafai ona "faaaogaina o se tina i le va o le tane ma le ava."

O Ohio o se tasi o setete e 11 ma se tulafono tutusa i luga o tusi.

"O le matou setete o se laʻasaga laʻititi e latalata atu i le avea o se setete e sili atu le puipuia o tagata afaina ma tagata sao nai lo le puipuia o tagata faʻamalosi ma tagata faʻataʻitaʻi," o le tala lea a Miranda, o loʻo avea nei ma suetusi Hamilton County. "E naʻo sina aunese itiiti o le faʻaaloalo, ma o le setete, ioe, e mafai ona faia tone ma tone sili atu. E tele a matou galuega e fai."


Punavai: USA Today - Ua pasia le pili o le fa'aipoipoga fa'aipoipo i Ohio, fa'ai'u ai le tele o tausaga o fusu'aga ona o fa'alavelave 

Alu vave