Manaomia Fesoasoani Fesoasoani? amata

mai le Signal Cleveland: 'O lo'o tauivi pea': Le fa'afefea ona oomiina e Clevelanders i totogi maualuluga a'o fa'amago fesoasoani.


Fa'asalalau ia Aperila 23, 2024
9: pm 57


by Olivera Perkins

O le faʻaaliga na faʻaalia: Soʻo se taimi lava e ofoina atu ai e le Step Forward se fesoasoani faʻamaʻi faʻamaʻi, e faʻaavanoaina e le lala sooupu e le o ni polofiti talosaga i luga ole laiga. E masani lava i totonu o itula, o le a oʻo i le tapulaa mo le numera e mafai ona talia.

O manaoga, e ui ina maualuga i le amataga o le faʻamaʻi ina ua faʻatupulaʻia le leai o se galuega, na tumau pea ina ua maeʻa. Laa i Luma na tufatufa atu ana tala mulimuli i le polokalame a le feterale i le faaiuga o Mati. Ae o loʻo faʻaauau pea ona faʻafesoʻotaʻi e tagata le lala sooupu, e suʻe mo faʻamaʻi lisi fesoasoani. O isi faalapotopotoga e le o ni polofiti na tufatufa atu fesoasoani tau lisi, pei ole Paaga Fale CHN (CHN), ofo atu tala faapena. E silia ma le $170 miliona o ia tupe na maua mai i lea vaega. O le tele o na mea ua tuʻuina atu, ma e leʻi faʻafouina e le Konekeresi le polokalame.

I le taimi nei ua toeitiiti lava uma le faʻatupega, o loʻo faʻaalia ai se faʻalavelave faʻalavelave maketi fale fale i Greater Cleveland, o le malo ma le leai o ni tupe faʻapitoa e nafa ma le tufatufaina atu o fesoasoani lisi na taʻu atu ia Signal Cleveland.

Ua siisii ​​mau totogi, e masani ona siitia tulaga i Greater Cleveland latalata i luga i lipoti a le atunuu. O faʻamaumauga mai se lipoti a le atunuʻu e faʻailoa mai ai e mafai ona fetolofi aʻe faila faʻateʻa i Cleveland, e ui o loʻo tumau pea i lalo ole tulaga o le faʻamaʻi. Mata o se fa'ailoga vave lea o le pa'u mai le tu'ufa'atasiga fa'alavelave o le si'itia o fale mautotogi ma le fa'aumatiaina o fesoasoani tau lisi?

O le fa'aitiitia o fesoasoani tau totogi ua fa'ailoa mai ai le leai o se totogi fale i Greater Cleveland, fai mai le au ofisa. E mafai foi ona faaosofia taumafaiga e saili fofo. O fa'afitauli o le taugofie e le fa'atapula'aina i tagata e maualalalo tupe maua. O tagata nofomau ma tagata faigaluega o loʻo faigata ona totogi le lisi, ma e oʻo lava i tagata vaeluaga o loʻo tauivi. O se aiga e toafa, i tausaga taitasi e sili atu i le $72,000 e agavaa mo le fesoasoani, e tusa ai ma le itumalo. Ua faatupulaia, o i latou e maualuga atu a latou tupe maua nai lo lea ua talosaga atu mo se fesoasoani i le totogiina o le lisi, ae e masani lava e leai ni polokalame mo i latou.

Fa'atapula'a talosaga mo fesoasoani lisi ile 250 ile taimi 

Na taʻua e Travena Golliday, faatonu o Step Forward's Neighborhood Opportunity Centres, e tusa lava pe paʻu le leai o se galuega, e leʻi faʻaitiitia le manaʻoga mo fesoasoani tau totogi. O le lolovaia o talosaga ina ua amata ona talia i latou i le 2021, na filifili ai le lala sooupu e na o le 250 talosaga i le taimi e ave ai ina ia vave ona faagaioi. O nai aso sa sili ona umi e o'o ai i lea tapula'a. Fai mai a ia, e mana’omia nisi tupe.

“O lo’o to’atele tagata o lo’o ola pea i siaki e totogi,” o lana tala lea. “O a latou tupe maua ua afaina i le tau o le tamaoaiga ma le faʻamaʻi. E faigata tele mo i latou ona toe foʻi i le tulaga sa iai a o leʻi oʻo i le faʻamaʻi poʻo luma atu. O loo latou tauivi pea.”

Na taʻua e Kalika Pascol o Garfield Heights, o le fesoasoani o le lisi o faʻamaʻi mai le Step Forward o le mafuaʻaga sili lea na le maua ai e ia ma lona aiga le leai o se fale ina ua leiloa lana galuega o se pule o meatotino. Fai mai a ia, o le maualuga o totogi ma le maualuga o le tau o le tau i le taimi o le faʻamaʻi, ua faʻaumatia ai tupe teu a le tele o tagata faigaluega ma le vaeluaga o aiga e pei o ia. O lea ua leai se avanoa e fememeai ai pe a feagai ma tupe faaalu tetele e pei o le lipea tele o taavale, leiloa se galuega pe feagai ma se siitaga tele.

“Sa iai muamua i matou o se vaega o tagata faigaluega,” o lana tala lea. “Ona o nei totogi maualuluga ma le tau o le tamaoaiga, ua avea nei le vasega o tagata faigaluega ma tagata matitiva!”

O lo'o tu'uina atu e le aufaipisinisi fa'apitonu'u le fesoasoani tau lisi o fa'ama'i

Na auina atu e le malo feterale se fesoasoani tau tupe i le setete ma le lotoifale, lea e masani ona konekarate ma faalapotopotoga e le o ni polofiti e tufatufa atu le tupe. I le lotoifale, Cleveland ma Cuyahoga County na mauaina le tele o tupe. Na muamua malilie uma i laua ma le CHN, lea na tufatufa atu le $ 100 miliona i fesoasoani lisi i le silia ma le 30,000 aiga, e tusa ai ma Laura Boustani, le sui peresitene o mataupu i fafo.

Na maua e le Step Forward le $35 miliona mai le setete mo le lisi ma le mokesi fesoasoani, lea ua sili atu nai lo 8,000 aiga, e tusa ai ma Golliday.

O Cleveland ma le itumalo o loʻo i ai pea tupe fesoasoani totogi faʻamaʻi e tufatufa atu. O Cleveland e $16.5 miliona, o le tala lea a le fofoga fetalai o le aai o Marie Zickefoose. O lo'o fa'atali le tulafono i luma o le Fono a le A'ai e maua ai le konekarate a Cleveland ma le Cuyahoga Metropolitan Housing Authority e tufatufa atu fesoasoani tau lisi.

O loʻo i ai i le itumalo ni faʻalapotopotoga e le o faʻasoaina le $ 20 miliona, ae o lena faʻatupega o loʻo faʻatulagaina mo tagata faʻapitoa, e pei o i latou e leai ni fale, o le tala lea a Sara Parks Jackson, le faatonu o le Cuyahoga County's Department of Housing and Community Development.

I le avea ai ma pule o meatotino, sa i ai se tulaga lelei o Pascol e vaʻai ai i le suiga o maketi lisi i le taimi o faʻamaʻi. Na ia vaʻai pe faʻafefea ona siʻitia totogi o fale mautotogi e lua potumoe i le $300 pe sili atu i le masina. Sa faateleina le o atu o tagata mautotogi ia te ia mo se fesoasoani i le lisi. Na te taitaia i latou i punaoa.

Ona faamalolo lea o ia. E ui lava ina ua afaina le tau o tupe i tupe teu a le aiga, ae sa talitonu Pascol o le a maua sana galuega ae lei uma. Sa tatau ona ia faia. E le atoatoa le malosi o le tane a Pascol, ma tuua ai o ia o le tausiga muamua mo le aiga e toafa. Na alu ni nai masina, nai lo ni nai masina, mo ia na maua ai sana galuega. Ua leai se tupe a le aiga ma ua tua i le lua masina i le lisi. O le aiga na latalata i le tuliesea ina ua latou maua se fesoasoani lisi mai le Step Forward. Na totogi le polokalame mo le fa masina o le lisi a o leʻi nofoia Pascol i se galuega fou.

Fai mai a ia, o loʻo ia faʻasoa lana tala e faʻailoa atu i isi o le tele o faʻaaogaina fesoasoani fale faʻamaʻi e le o sailia se tufaaga. E talitonu Pascol e tatau ona toe faafoi e le Konekeresi le polokalame.

“E le faapea ua tatou vaivai i le totogiina o a tatou pili,” o lana tala lea. “E tupu le olaga.”

O le a fa'atupula'ia fa'ate'a i le taimi nei le tele o fesoasoani fa'ama'i ua leai?

O le tuliesea o se tulaga sili ona leaga pe a le mafai e tagata ona totogi le lisi. O le si'itia o fa'amaumauga e fa'ate'a e mafai ona fa'ailoa mai ai le nutimomoia o le maketi o fale mo le tele o tagata mautotogi, lea e ono fa'atupuina i le tu'ufa'atasiga mata'utia o le si'itia o fale mautotogi, fa'aitiitia fesoasoani fa'ama'i lisi ma le fa'ai'uga o fa'ama'i fa'ate'aina moratoriums. (I le 2020, na amata ai e Cleveland se Polokalama Aia Tatau e Fautua ai, lea e maua ai le fesoasoani faʻaletulafono e leai se totogi i tagata e maualalo tupe maua o loʻo ausia ni taʻiala aʻo latou tauivi ma le faʻateʻaina i totonu. Cleveland Fale Faamasinoga.)

O faʻasalaga a Cleveland i le tausaga talu ai o le 78% o mea na latou i ai aʻo leʻi amataina le faʻamaʻi i le 2020, e tusa ai ma le tala. Iloiloga a le Eviction Lab o faila a le Cleveland Housing Court ia Mati 1. Faʻavae i le Iunivesite o Princeton, Eviction Lab e aofia ai Cleveland i totonu o taulaga i le atunuʻu lea e masani ai ona tulituliloa le tuliesea.

O le fa'asologa o fa'aulu i masina ta'itasi talu mai le fa'ai'uga o le tausaga ua te'a ua fa'ailoa mai ai ua toe aga'i i luga. I le tele o le 2023, o faila na paʻu i lalo i le 20% i le 30% mai le mea sa i ai aʻo leʻi tupu le faʻamaʻi. Ae o nai masina ua tuanaʻi na faʻaalia ai faila na paʻu i lalo naʻo le 14% mai le faʻamaʻi averesi.

foi, Tusiga o tusigaigoa i nisi pitonuu na vaaia le siʻitia o faila, e tusa ai ma faʻamaumauga a le Eviction Lab. (O pepa o tusiga igoa e masani lava ona i ai i le va o le 2,500 ma le 8,000 tagata nonofo.) Latou te aofia ai se tusi Tusigaigoa i nei pitonuʻu taʻitasi i Sasaʻe: tasi i le Liʻo a le Iunivesite, lea na faʻauluina ai faila e 344% mai tulaga aʻo leʻi oʻo i le faʻamaʻi; tasi i Collinwood, lea na siitia ai faila i le 170%; ma le tasi i AsiaTown, lea na siitia ai faila i le 145%.

Na fa'atupula'ia fo'i faila fa'ate'a i totonu o se tusi o Tusigaigoa i pitonu'u ta'itasi i Sisifo Itu: tasi i Brooklyn Tuai, lea na fa'aulu ai faila i le 100%; tasi i South Hills, lea na fa'aulu ai fo'i faila i le 100%; ma le tasi i Kamm's Corners, lea na maualuga ai le 54%.

Laasaga I luma sa i ai se polokalame ma le Sosaiete Fesoasoani Faaletulafono a Cleveland lea na tuʻuina atu ai e le lala sooupu fesoasoani faʻamaʻi lisi i tagata "o loʻo i totonu o le faamasinoga ma o loʻo lata i le tuliesea," o le tala lea a Golliday.

Na taʻua e Melanie Shakarian, le Faʻatonu a le Legal Aid o le atinaʻeina ma fesoʻotaʻiga, o le fesoasoani o le lisi o faʻamaʻi sa fesoasoani tele.

"O le maua o le avanoa i le lisi fesoasoani e maua ai e loia Fesoasoani Loia se isi meafaigaluega i totonu o la matou meafaigaluega e fesoasoani e puipuia ai le tuliesea," o le tala lea a Shakarian.

O le fa'ate'a e fa'atuputeleina ai le avanoa o le ola o se tagata, o lana tala lea. Mo se faʻataʻitaʻiga, fai mai Shakarian o le tuliesea e masani ona faʻamalosia aiga i se "siosiomaga ola taugofie e masani ona faʻaitiitia le soifua maloloina ma le saogalemu." Poo le sili atu ona leaga, i le leai o se aiga.

Fai mai Shakarian, o le malamalama na maua e ala i le polokalame faʻamaʻi e mafai ona avea ma nofoaga e ulufale ai mo le faʻalotoifaleina o se polokalame fesoasoani fesoasoani "taumauina".

"O le matou 'au i le Legal Aid e faʻamoemoe o matou o se faʻalapotopotoga i Northeast Ohio e mafai ona o mai faʻatasi ma filifiliga fatufatuaʻi mo le faʻaaogaina, masalo o punaoa feterale i le taulaga ma le itumalo, e fausia ai le fesoasoani lisi 2.0," o lana tala lea.


Punavai: Signal Cleveland - Ua oomiina le au Clevelanders i le maualuga o tau o le lisi 

Alu vave