Manaomia Fesoasoani Fesoasoani? amata

mai le Columbus Dispatch: I le tausaga mulimuli ane, o le tulafono a Ohio na faia le titina o se solitulafono e vaaia ai ni nai moliaga i le Itumalo o Franklin


Fa'asalalau ia Aperila 4, 2024
2: pm 47


By Jordan Laird

O se alii e 31 tausaga le matua na ioeina i le Franklin County Common Pleas Court i lona osofaia o lana uo teine ​​muamua i totonu o lona fale i Columbus' West Side ia Aokuso talu ai. Sa ia tu’i faatolu ona foliga ma oomi lona ua mo le 10 i le 15 sekone, ma mafua ai ona gase lona ulu.

I le fa’atoesega i le vaiaso na te’a nei i luma o le fa’amasinoga i le tama’ita’i lea e le’i auai, sa ia fa’ailoa ai o le a ia fa’alelei.

Na ioe lea alii i le titinaina o le tino ma faasala ai o ia e le alii faamasino o Karen Phipps i le 163 masina i le falepuipui, o le faasalaga fautuaina lea i le maliliega. Faatasi ai ma le XNUMX aso (sili atu ma le lima masina) ua uma ona taofia i le falepuipui, o le a alu i fafo i totonu o vaiaso.

E faitau selau tagata i le Itumalo o Franklin ua molia i le titina talu mai lena taimi O le tulafono a Ohio na suia i le tausaga talu ai ia Aperila 4, 2023 ua avea ai le Solitulafono ma moliaga mamafa e ese mai sauaga i totonu o aiga.

Peita’i e to’aitiiti i latou ua molia ua ta’usala i se solitulafono ma fa’asala ai i le toese.

E tusa lava pe le o se mea e oti ai, o le tipiina o le manava a se tasi e mafai ona mafua ai ona leiloa se mea i totonu o sekone, e oʻo atu ai i le le tumau pe tumau le faʻaleagaina o le faiʻai ma avea o se faʻailoga o sauaga i le lumanaʻi e pei o tagata afaina e faʻa fitu taimi. e foliga mai o le a fasiotia mulimuli ane e le tagata faasaunoa, e tusa ai ma Maria York, faatonu o faiga faavae i le Ohio Domestic Violence Network.

Faʻatoa aʻoaʻoina i le ogaoga o le solitulafono ma pe faʻafefea ona fesili i tagata afaina e uiga i ai, ua molia e le tulafono a le Itumalo o Franklin County tagata taʻitoʻatasi i le titinaina i le sili atu ma le 810 mataupu i le tausaga talu ai, e sili atu nai lo le faaluaina o mea na faʻamoemoeina e le pulega. Ae o le tulafono ua ta'uta'u tele - lea na finau ai le au fa'aleaga tagata mo le tele o tausaga - e le o ta'ita'iina atu ai i le tele o fa'asalaga solitulafono ma e seasea i'u ai i le falepuipui mo tagata saua i totonu o le Itumalo o Franklin.

O le taimi lava na mae’a ai le iloiloga a le ali’i e 31 tausaga le matua i le vaiaso na te’a nei, na toe tagofia ai e Phipps le isi mataupu lea na fa’amaonia ai e se ali’i e 44 tausaga le matua o lo o tu’uaia i le titinaina o le tino i le fa’ao’olima mama. Sa ia maua se faasalaga faafalepuipui mo le 62 aso ua uma ona ia taofia i le falepuipui.

Mai le 60 tagata na molia i le titinaina ia Aperila 2023 (o le masina muamua na faamamaluina ai le tulafono), na o le toʻalua na faʻasalaina talu mai lena taimi, ma le tasi na maua se faasalaga i le falepuipui. Na faasalaina o ia mo le lua tausaga ma aloese mai se moliaga i le moliaga o le faiaiga faamalosi, lea na ono mafai ona ia faasalaina ai i le 11 tausaga i le falepuipui.

O le tulafono fou e le'o fa'asaoina ai fa'afitauli fa'apitoa e o'o mai i le fa'atulafonoina o solitulafono fa'atatau i sauaga i totonu o aiga. E tatau lava i loia a le malo ona tauivi ma le le lava o molimau ma tagata afaina e masani ona taofia le galulue faatasi pe toe fulitua foi a latou molimau, e tusa ai ma le fesoasoani a le loia a le Itumalo o Franklin Daniel Meyer, faatonu o le Vaega Faapitoa mo Tagata Puapuagatia a le ofisa.

Alexandria Ruden, o se loia vaavaaia i le Sosaiete Fesoasoani Faaletulafono a Cleveland, o ai sa tusia faatasi se tusi i luga o le tulafono o sauaga i totonu o aiga i Ohio, fai mai o moliaga o le laasaga muamua lea ma e umi se taimi mo le faamasinoga e tulituliloa ai le togafitia o le titina e pei o le solitulafono matuia.

"Ou te manatu o le manatu o le molia i lenei taimi o le vaega sili ona taua," o le tala lea a Ruden. “Ou te alofa ia i latou uma e molia ma ta’usala i le solitulafono e pei ona i ai? Ioe. Ae e le’i maua e le tulafono lea mataupu”.

I le taimi nei, fai mai Ruden o le mea moni o loʻo fesiligia nei e le au ofisa, fomaʻi ma isi e uiga i le titinaina, faʻamaumau lona faʻateleina ma faʻamalosia le tele o tagata afaina e saili le fesoasoani faafomaʻi latou te ono manaʻomia o lona lava manumalo.

Mo se faataʻitaʻiga, na lipotia mai e le Mount Carmel Health System e faapea, talu mai le suiga o le tulafono a Ohio, na togafitia ai le 174 o tagata mamaʻi ua titina, o ē na mafatia i le tele o ponaivi gaui, ua faaleagaina le gaʻo ma totoga. E 83% le siitaga lea ile 2022.

O le lolovaia o mataupu titina

E silia ma le 540 mataupu titina ua mafua ai ona molia e le au faamasino sili i le tausaga talu ai mai le 810 tagata na muamua molia e leoleo, e tusa ai ma le ofisa o le loia a le malo.

O le Vaega Faapitoa mo Tagata Puapuagatia (SVU) na faatalitalia e le loia a le malo e tusa ma le 300 mataupu titinaina i le tausaga, lea e faaalia ai e le o taimi uma na fesiligia ai e le pulega i tagata na aafia i sauaga i totonu o aiga i fesili saʻo pe tusia foi ni tuuaiga e uiga i le laoa, o le tala lea a Meyer.

Ina ia o gatasi ma le mamafa o mataupu i le tausaga talu ai, ua faaopoopo ai e le ofisa o le loia a le malo ni loia se toalua i le vaega faapitoa na aafia.

Ma o le Columbus Division of Police ua fausia le STOP (Strangulation Team Operations for Prosecution) iunite e aʻoaʻoina ai tagata ofisa e taulimaina mataupu tau faʻamaʻi leaga ona e le lava leoleo e taulimaina uma. O lo o fa’aauau pea ona tagofia e Leoleo mataupu o le titinaina o le tino i le tulaga lua, ae o le tulaga tolu e o’o atu i le tulaga lima i le tulaga lima o lo o tagofia e leoleo.

Laurie Carney, o se leoleo leoleo Columbus i le vaega o sauaga i totonu o aiga ma le faamaopoopo o le polokalame STOP, fai mai ua latou aoaoina 47 leoleo toniga ma ono satini na ofo atu e fai se vasega e 80 itula. Ua fesoasoani foi Carney i le aoaoina o tagata ofisa uma o Columbus i le auala sili e tali atu ai i mataupu titina seia oo ina taunuu mai se ofisa STOP poo se leoleo leoleo.

E itiiti ni moliaga o le titinaina na mafua ai ona nofosala i le taimi nei

E na’o le tasi le mataupu o le titinaina na faia i le faamasinoga i le Itumalo o Franklin i le tausaga na te’a nei, ma na maua e le au faatonu e le nofosala le ua molia. Fai mai Meyer, o le tamaitai i lena mataupu na fai mai o lana uo tama na titina o ia i se maea lanumeamata ma na maua ai se maea lanumeamata i le vaaiga. Na taʻu mulimuli ane e le au faamasino i loia latou te talitonu ia te ia, ae na tautau i luga o le leai o ni faailoga i lona ua, e tusa ai ma Meyer.

E pei o le tele o mataupu tau solitulafono, o le titina e masani lava ona foia i maliliega.

O le ofisa o le Franklin County Prosecutor's office e le o siakiina fua faatatau o moliaga ona, fai mai Meyer, e tulaga ese mataupu taitasi. So'o se setete e lipoti mai pe fa'afefea ona fa'atino le tulafono o le a tuai i masina pe sili atu.

Na suesueina e le Dispatch faamaumauga mo mataupu e 60 na molia ia Aperila 2023 i le Itumalo o Franklin. Mai ia i latou, e toafitu ua ioe i se solitulafono; 18 ‘ua ‘ai‘oi atu i se solitulafono; e fa mataupu na faalēaogāina ona o lē na aafia na lē toe galulue faatasi pe toe faia foʻi; ma e 31 mataupu e le'i molia pe o lo'o fa'atali.

O i latou na o'o i le fa'asalaga ua maua ni fa'asalaga laiti: e to'aiva i latou ua molia na fa'asala i le fa'anofovaavaaia ma le to'a 14 na fa'asalaina i le taimi na tuli ai i le falepuipui (i le va o le 3 aso ma le 134 aso).

Fai mai Meyer, e sili atu ona fesoasoani pulega a le lotoifale i le suiga o le tulafono ia Iuni poʻo Iulai, o lea na tilotilo ai le Dispatch i le 70 mataupu na molia e le au ofisa i le itumalo ia Aokuso 2023.

E oo mai i le taimi nei, o moliaga o Aukuso na mafua ai ona itiiti ni moliaga po o ni faasalaga faafalepuipui.

Mai ia mataupu e 70, e to’atolu i latou ua molia na ioe i le titinaina o le tino ae to’afa ua ioe i isi solitulafono. E lua o ia mataupu ua faasala i le falepuipui, faatasi ai ma i laua uma e ono masina.

E tolu mataupu o Aukuso na faaleaogaina ona o le ua tuuaia na a’afia na toe musu pe le oo atu i le faamasinoga. E to’alima i latou ua molia na ioe i moliaga mama e aofia ai sauaga i totonu o aiga, fa’atupu vevesi ma le fa’atupu vevesi i nofoaga faitele. O le tele o mataupu o Aukuso, 55, e leʻi faʻasalaina pe o loʻo faʻatali.

I se tasi o mataupu ia Aukuso, na tu’i faalua ai e se alii i le itu i Matu i Matu se tamaitiiti e 10 masina le matua i lima o lana paga, ona ia tago ai lea i le fafine ma fusi lona lima i lona ua, ma tipi ese ai lona ea mo le 15 i le 30 sekone, e tusa ai ma pepa o moliaga. . Na ioe o ia i le moliaga mamafa o sauaga i totonu o aiga ma solitulafono e ono lamatia ai fanau. O le alii faamasino o Common Pleas Court Jaiza Page na faasala ai lea alii i le tolu tausaga o faanofovaavaaia.

Soo se taimi lava e mafai ai i mataupu tau sauaga i totonu o aiga, o le feagai ai ma le leai o se molimau po o se molimau le galulue faatasi, fai mai Meyer o loia o loia e taumafai e maua se ituaiga o moliaga, tusa lava pe na o se solitulafono. Ae e mafai ona faigata.

“Afai e leai se matou molimau felagolagomai, o lona uiga e le tele ni a matou mataupu,” o lana faaopoopo mai lea.

I se mataupu na faʻateʻaina mai ia Aperila, na tusia ai e le leoleo o Hilliard i pepa molia e tali atu leoleo i le valaau a se fafine mo se fesoasoani. Fai mai o lana uo tama muamua, le tama o lana tama e 14 tausaga le matua, na titina o ia ma sasa lona ulu i le taimi o se misa. Sa vaaia le fula i lalo o lona mata ma sa maua e le tamaloa ni togitogi i lona lima ona o le taumafaiga a le fafine e sola ese mai lona taofi, o le tusi lea a le leoleo.

Na taʻu atu e le fafine ma le talavou i le leoleo na taofia e le tamaloa le fafine i lalo.

Na talosagaina e se loia a le itumalo le faamasino e faaleaogaina le mataupu ina ua le toe galulue faatasi le tamaitai ma talosaga e faateʻa.

Na taʻua e Maria Houston, faatonu sili o le LSS CHOICES, le nofoaga o sauaga i totonu o Franklin County, e tele mafuaʻaga e ono le mafai ai e se tagata na aafia i sauaga i totonu o aiga ona le galulue faʻatasi ma pulega, e aofia ai le fefe i le tagata faʻaleagaina, faʻalagolago i mea tau tupe i le tagata solitulafono poʻo le manaʻo e le vaʻai i le tagata falepuipui. E mafai ona faigata tele mo tagata afaina pe a iai tamaiti o loʻo aʻafia, o le tala lea a Houston.

Ua tuuaia e loia tetee le moliaga ua soona faaaoga

O nisi o loia a Columbus na taʻu atu i le Dispatch e toaitiiti tagata ua molia ua molia i le titina ona o le moliaga ua soona faaaoga e leoleo ma loia.

Emily Anstaett, o le loia a Columbus, fai mai o le maliliega i ana uo o le titinaina o se "tofo-o-le-masina" moliaga.

“A fa’atulafonoina se tulafono fou tau solitulafono, ou te manatu o lo’o i ai se fa’amalosi e fa’amaonia ai le fa’atulafonoina o lea solitulafono,” o le tala lea a Anstaett, o ia fo’i na ia ta’ua o le moliaga na fa’apitoa ona fa’aaoga i le taimi muamua na suia ai le tulafono.

Fai mai le isi loia a le itu tete’e, Michael Siewert, o lo o tuuaia alii i le titinaina o le tino e pei lava o le tuleia o tauau o se paaga tamaitai o loo osofaia i latou.

"Atonu o loʻo suʻesuʻeina e le au faʻamalosia tulafono i lena itu," o le tala lea a Siewert. "Atonu latou te taumafai e faʻaalia ni faʻamatalaga e faʻamautu ai se titina e faʻafeagai ma le na o le ofo mai e le ua molia."

Na teena e le loia a le malo o Meyer le moliaga ua soona faaaoga, fai mai o le titina “e le o soona molia, ua soona fai,” ma faaopoopo atu na o le tali atu lava i mataupu na tuuina atu ia i latou.

Na taʻua foi e loia o le puipuiga e masani ona leai ni molimau i nei mataupu.

O le manava e mafai ona mafua ai petechiae, poʻo ni ila, e aliali mai i luga o le paʻu mai alatoto ua pa. Fai mai Siewert e tusa ma le 30 ana mataupu titina, ae na te lei vaai i se suesuega faafomai e faamaonia ai na tupu le titina.

Fai mai Anstaett, e masani ona pu'eina e le au ofisa ni ata o manu'a o tagata ua tuuaia i le taimi lava na uma ai se misa, ae o le manu'a e mafai ona umi ni itula e aliali mai ai.

O Jennifer Watson, o le sooupu a le leoleo o Columbus, na ia taʻua e le mafai e le vaega ona tali atu i tuuaiga o le moliaga ua soona faaaoga.

Fai mai Carney, e aoina e leoleo Columbus le tele o molimau latou te mafaia ina ia le tau faalagolago loia i molimau na aafia. Fai mai a ia, e faʻamalosia pea e le au ofisa tagata afaina e tulitatao i se tausi soifua maloloina mo se fesoasoani faʻafomaʻi faʻapea foʻi ma le aoina o faʻamaoniga, ae o tagata afaina e masani ona le manaʻo i ai ona o mafuaaga eseese.

Fai mai le au faipule e umi se taimi e maua ai le tulafono

Na taʻua e Ruden, o nisi tagata na faʻafefe foi i le 1979 ina ua faia e Ohio o sauaga i totonu o aiga o se moliaga e ui lava o le faaoolima ua i ai i luga o tusi.

“Sa matou faamamafaina le faafitauli. Na amata ona vaʻai tagata o se faʻafitauli, ”o le tala lea a Ruden. "E tele tausaga."

O Ohio Sen. Stephanie Kunze (R-Dublin) na folasia le tele o pili i le Fono Tele a Ohio i le tele o tausaga e avea ai le titina ma se solitulafono a o lei faaaofia atu lenei fua i se isi pili.

"O le i ai o lenei meafaigaluega i totonu o le pusa meafaigaluega e mautinoa lava o se laasaga lelei, e tusa lava pe le o se pulu siliva," o le tala lea a Kunze.


Punavai: O le Columbus Dispatch - I le tausaga mulimuli ane, o le tulafono a Ohio o loʻo faia le titina o se solitulafono e vaʻaia ai ni nai faʻasalaga i le Itumalo o Franklin

Alu vave