Manaomia Fesoasoani Fesoasoani? amata

mai Ideastream Public Media: O nofoaga e tuliesea maualuga i Cleveland o loʻo faʻaalia ai le talafaasolopito o le redlining a le taulaga


Fa'asalalau Mati 20, 2023
10: am 16


By Gabriel Kramer

O lea taimi ma lea taimi o loʻo tuʻuina atu ai Clevelanders faʻafanua faʻamaumauga e faʻaalia ai le le tutusa o le faʻaleagaina e nuʻu le lelei, ma o taimi uma, e foliga mai o faʻafanua e faʻaalia ai le talatuu a le taulaga o le redlining.

O se lipoti lata mai e uiga i le faʻaaogaina o le tulafono o aia tatau a le taulaga e naʻo le lata mai. O loʻo faʻaalia ai le mea na faʻateʻaina ai i Cleveland i le 2022 ma le mea na faʻaogaina ai e tagata nofoia le fautuaga faʻaletulafono saoloto o loʻo avanoa nei mo tagata nofoia i lalo o le tulafono fou. A fa'afanua fa'amaumauga, e pa'ū latalata i laina o pitonu'u fa'asolopito fa'asolopito o le taulaga.

"Pe a matou suʻesuʻeina faʻafanua ma faʻatusatusa i mea e pei o faʻafanua muamua, faʻafanua o loʻo faʻaalia ai le toʻatele o tagata o loʻo nonofo i le mativa, faʻasalalauga o nuʻu lanu, e le o se mea e masani ai le vaʻaia e sili ona fesoʻotaʻi ma faʻasalalauga o le tuliesea," o le tala lea a Neil Steinkamp, pule faatonu o Stout, le kamupani faufautua i Niu Ioka e iloiloina le aia tatau a Cleveland e fautua faʻamatalaga.

O le tele o tagata mautotogi o lo'o feagai ma le fa'ate'aina ua fa'amaonia le avea ma sui fa'aletulafono talu ona pasia e Cleveland lana aia tatau e fautua ai tulafono i le lua ma le afa tausaga talu ai.

Aia tatau i le Counsel-Cleveland (RTC-C), o se faiga faapaaga i le va o le Sosaiete Fesoasoani Faaletulafono a Cleveland ma Auala Tuufaatasi o Cleveland Tele, sa fa'atonuina le tu'uina atu o fesoasoani fa'aletulafono mo nei mataupu.

RTC-C faʻasalalau faʻamatalaga i le amataga o Mati o loʻo faʻaalia ai e toetoe lava 79% o tagata Cleveland agavaa o loʻo feagai ma le faʻateʻaina na maua le fesoasoani i le faufautua i le 2022.

O le lipoti a le RTC-C o loʻo faʻamatalaina ai foʻi vaega o Cleveland o loʻo vaʻaia ai le maualuga o faʻasalaga o le tuliesea ma mataupu saʻo-i-faufautua. O nei vaega e aofia ai, ae le gata i, Union-Miles, Broadway-Slavic Village, Buckeye-Shaker, Mt. Pleasant, Glenville, Collinwood, Edgewater ma Cudell.

Cleveland State University Na taʻua e le Polofesa Lagolago o le Urban Affairs Ronnie Dunn, o nei vaega e fetaui lelei ma vaega sa masani ona "redline."

"O le faʻamaoniga lea o le saturation aafiaga o faʻalapotopotoga faʻailoga tagata, lea e mafua mai i faiga faʻavae a le malo," o le tala lea a Dunn.

"Redlining" e faasino i faiga fa'aituau o fale e fa'amavae ai pitonu'u i le ogatotonu o le 20.th seneturi. O tagata uli ma isi nu'u toalaiti e masani ona maua i latou i vaega na fa'amalama.

O nei pitonuʻu lanu mumu na le maua ni tupe teufaafaigaluega i le tele o tausaga ma o aso nei e sili atu ona afaina i isi taunuuga le lelei e pei o le mativa, maualalo le umi o le ola, maualuga le pepe-o le oti ma le tele o isi faʻafitauli tau soifua maloloina, e tusa ai ma Dunn.

"O aʻafiaga ia o loʻo totoe o le tuʻufaʻatasia ma le redlining," o le tala lea a Dunn. “E tusa lava po o le a le itu o le soifua manuia o se tagata e te tilotilo i ai, mo le tele o vaega, e taulaʻi uma i totonu o nei pitonuʻu tutusa."

Na ta’ua e Dunn e fa’apea, o nofoaga maualuluga nei o lo’o tuliesea, o vaega fo’i ia e maualuga le to’atele o tagata fa’atauva’a i le taimi o le fa’alavelave fa’alavelave lea na amata mai i le fa’ai’uga o le 2000, lea na ia ta’ua na fa’aitiitia ai le tau o fale, ma mafai ai ona o’o atu le to’atele o le aufaipisinisi i totonu o le maketi o fale e fai ma tagata e ona fanua.

Zip code 44109, lea e aofia ai vaega o Cleveland's Old Brooklyn ma Brooklyn Center, na foliga mai o se mea e sili atu i le tulaga o le mumu. Fai mai Dunn, o se mea e ofo ai i le vaaia o le zip code e sili ona paʻepaʻe na i ai le numera sili ona maualuga o faʻasalaga faʻaulu i Cleveland i le 2022. Ae e leʻi faateʻia o ia i isi code zip o loʻo faʻaalia vevela i luga o le faʻafanua a le au faipisinisi a Stout.

Fai mai le Faatonu Sili o le Sosaiete Fesoasoani Loia, Colleen Cotter, e lei faateia o ia i le laina mumu o le faafanua a Cleveland ma le faafanua o loo faaaoga ai e tagata mautotogi le RTC-C.

"E te vaʻai i se faʻatonuga taua tele i le itu i saute sasaʻe o le taulaga, ae i le tele o isi taga," o le tala lea a Cotter.

E ui i le tele o mataupu a le RTC-C, na taʻua e Cotter o le faʻalavelave faʻateʻa a Cleveland e le naʻo se mataupu faʻapitoa a le pitonuʻu.

“O lo’o fa’apea mai fo’i o lo’o i ai tagata o lo’o nonofo i lalo ifo o le tulaga mativa o lo’o feagai ma le fa’ate’aina i totonu o uarota uma i totonu o le matou taulaga. O loʻo i ai i soo se mea, ma e tatau ona tatou vaʻai i ai o se mataupu a le taulaga, o se mataupu faʻalapotopotoga, "o le tala lea a Cotter. "O loʻo i totonu o le taulaga ma e manaʻomia ona tatou faʻatalanoaina o se faiga i totonu o le taulaga."

O le amataga o le redlining

O le Redlining o se vaega o se polokalame feterale na amataina i le 1930s na faʻavasega ai pitonuʻu i le salafa o le atunuʻu e fesoasoani i le au mokesi e vaʻai pe o se eria o se tulaga lamatia tau tupe. O pitonuʻu uliuli na taʻua o tulaga lamatia, lea na mafua ai le tele o tausaga o le faʻaaogaina, e tusa ai ma "Faafanua le tutusa", o se su'esu'ega na faia fa'atasi e le Iunivesite o Richmond's Digital Scholarship Lab, Iunivesite a Virginia Tech ma le Iunivesite o Maryland.

Home Owners' Loan Corporation (HOLC), o le ofisa feterale na fatuina faafanua lanu lanu e aumaia ai ia i tatou le faaupuga "redlining," i le vaitau o le 1930 na togiina pitonuu i le lata i le 250 aai i le atunuu atoa, faʻavasegaina i latou A, lanumeamata, "sili"; B , lanumoana, "mana'omia pea" C, samasama, "e mautinoa lava le fa'aitiitia" ma le D, mumu, "tulaga matautia."

O fa'afanua a le HOLC, ma isi na faia e isi ofisa feterale ma atonu o faletupe tuma'oti ma tagata fai inisiua, na fa'aaogaina e iloa ai po'o fea vaega i totonu o le taulaga sa saogalemu tupe fa'afaigaluega mo faletupe ma mokesi.

"O le tuuga o se ki - atonu o le ki - fesuisuiai i le fuafuaina o nei togi," e tusa ai ma le Iunivesite o Richmond. “O pitonu'u lanu na maua togi D po'o C ae na'o pitonu'u papa'e na maua togi A ma B."

O isi fa'amaumauga autu

Na maua e le RTC-C e 2022 sa'o-i-faufautua tagata fa'atauva'a o tama'ita'i ma Uuli fa'atusatusa i le aofa'i o tagata o Cleveland. O tagata fa'atau ile 2022 e sili atu nai lo le 80% fafine, ae o le faitau aofa'i o Cleveland e sili atu i le 50% fafine. O tagata fa'atau i le 2022 e sili atu nai lo le 70% Black, ae o le faitau aofa'i o Cleveland e la'ititi ifo i le 50% Black.

O fa'amaumauga fo'i o lo'o fa'ailoa mai ai e tusa ma le 57% o tamaiti i fale sa'o-i-faufautua i aiga i le 2022 sa a'oga i a'oga fa'alaua'itele ma a'oga fa'akomupiuta o lo'o auai i le polokalame a Cleveland's Say Yes.

E ui o nisi o tagata faʻatau na faʻaalia le taʻitaʻi o se tulaga faaletonu i totonu o latou fale, na fautua mai Stout e mafai ona sili atu le leaga o le taʻitaʻia i totonu o fale, ona o le tele o tagata mautotogi e masani ona le iloa le i ai o le taʻavale i totonu o latou fale.

Fai mai Dunn, o le a'oa'oga ma le ta'ita'i e alu fa'atasi.

"Matou te iloa le leaga o aʻafiaga o loʻo faʻaalia i le atinaʻeina o le mafaufau," o le tala lea a Dunn.


Punavai: Ideastream Public Media - O nofoaga maualuluga fa'ate'a i Cleveland o lo'o fa'atusalia ai le tala fa'asolopito o le 'a'ai 

Alu vave