Ви треба помош за правна помош? Започни

Правни извори


Многу луѓе граѓанско-правните проблеми поврзани со семејството, здравјето, домувањето, парите, работата и други прашања ги решаваат сами, без помош од адвокат. Знаењето кои се законските права и обврски на една личност се поврзани со различни прашања може да помогне. Разбирањето како функционира правниот систем е исто така важно кога се обидувате да решите проблем

Кликнете на копчињата за тема подолу за брошури, често поставувани прашања, материјали за самопомош, успешни приказни и други ресурси кои објаснуваат различни прашања и можат да помогнат во решавањето на некои проблеми.

Кликнете овде за да пристапите до флаер со основни информации за правна помош на различни јазици.

Барате тема што не можете да ја најдете? Ве молиме испратете предлози за содржина до outreach@lasclev.org.

Прикажи ги ресурсите по тема

Семејство
Семејство

Деца, развод и старателство, семејно насилство, образование, имиграција и оставина
здравје
здравје

Напредни директиви, еколошки прашања, здравствено осигурување, медицински сметки и евиденција и домови за стари лица
Домување
Домување

Дозволување домување, сопственост на дом, права на станарите, комунални услуги, поправки, иселување, дискриминација на домување, безбедносни депозити и помош за кирија
Пари
Пари

Банкарство и заеми, стечај, долгови и наплата, стоки и услуги и јавни придобивки
работа
работа

Претприемачи и мали бизниси, лиценци и витални документи, права на работниците и даночни проблеми
Специфични популации
Специфични популации

ЛГБТК, ограничено познавање англиски, постари возрасни лица, лица со посебни потреби, имигранти, ветерани и повторно влегување
Граѓански права и дискриминација
Граѓански права и дискриминација

Знајте ги вашите права и опции како закупец, на работното место, кога комуницирате со органите на прогонот или како член на заштитена класа
Правна помош и правен систем
Правна помош и правен систем

Услуги за правна помош, застапување пред суд, како да се движите низ системот, други информации за упатување
Погледнете ги сите брошури
Погледнете ги сите брошури

Прелистајте ја нашата целосна библиотека со брошури

Не гледате што барате?

Ви треба помош за наоѓање конкретни информации? Контактирајте нѐ

Брз излез